Mediafax, o agenție de presă cu pretenții de quality, publică astăzi o știre cu titlul “Peste 1,7 milioane de britanici ar fi infectaţi deja cu noul coronavirus. Cum au ajuns experţii medicali la această concluzie”

Dintr-un bun început, titlul în sine transmite două idei:

  • Este foarte probabil că în Marea Britanie să existe deja 1.7 milioane de infectați cu coronavirus
  • Această probabilitate este validată de experți

Știrea este aproape o traducere dintr-un articol similar publicat de Daily Star, care nu este vreo agenție de presă, vreo instituție de presă quality ori vreo instituție oficială britanică. Nu, Daily Star este doar un cunoscut tabloid britanic, cu tot ceea ce înseamnă conceptul de tabloid.

Știrea reală și corect preluată din comunicatul NHS (sistemul de sănătate național britanic) este publicată în schimb de BBC sub titlul “Coronavirus: NHS 111 has 1.7 million queries in 15 days”. Din start, titlul spune altceva. față de Mediafax. Dar cel mai bine este să comparăm frazele cheie din articol.

Mediafax: “Noul coronavirus ar fi infectat deja peste 1.7 milioane de britanici, potrivit cifrelor NHS.”

BBC: “In the past 15 days, NHS 111 has responded to more than 1.7 million inquiries from people concerned they might have symptoms of coronavirus.”

Traducere: “În ultimile 15 zile, NHS 111 (n.a. serviciul NHS dedicat Covid-19) a răspuns la peste 1.7 milioane de solicitări de la oameni preocupați că ar putea avea simptome de coronavirus.”

Deci nu că NHS ar susține că există potențial 1.7 milioane de infectați cu SARS-CoV-2, ci că NHS a primit 1.7 milioane de solicitări din partea unor oameni care cred ei înșiși că s-ar putea ca simptomele lor să fie de Covid-19, pentru că au febră sau tușesc. Cu alte cuvinte, NHS face o statistică a apelurilor, nu o statistică a infectării, care altfel este imposibil de făcut la telefon.

Mai departe zic cele două articole:

Mediafax: “Miercuri, numărul deceselor provocate de Covid-19 în Marea Britanie a ajuns la 2.352, în creştere cu 563 faţă de ziua anterioară.”

BBC: “The total recorded number of UK deaths with coronavirus in hospitals now stands at 2,352, 563 more than yesterday.”

Diferență fundamentală este între “provocate de Covid-19″(Mediafax) și “cu coronavirus” (BBC / NHS). NHS este în mod deliberat deosebit de atent ca în comunicate sa nu spună “deaths of coronavirus” (morți cauzate de coronavirus), ci “deaths with coronavirus” (morți cu coronavirus). Iar aici sunt necesare câteva sublinieri importante:

  • SARS-CoV-2 este virusul. În public și în presă este frecvent numit “Cornavirusul”, asta deși SARS-CoV-2 nu este singurul coronavirus uman, ci doar unul dintre numeroșii coronaviruși care ne infectează constant și fără să avem habar
  • Covid-19 este boala declanșată de virusul SARS-CoV-2. Nu toți cei care au virsul fac și boala. Pe cifrele înregistrate la nivel mondial, circa 60% dintre cei care contactează virusul nu se îmbolnăvesc.
  • Din cauza faptului că majoritatea celor care contactează virsul SARS-CoV-2 nu se îmbolnăvesc (nu dezvoltă boala Covid-19), infectarea reală în populație este imposibil de determinat astăzi, tocmai pentru că cei mai mulți dintre cei infectați habar nu au că virusul se află în organismul lor
  • Conform estimărilor epidemiologilor, cifra reală de infectare a populației este de 3-5 ori mai mare decât cifrele înregistrate oficial. Adică în realitate peste 85% dintre cei care contactează virusul nu se îmbolnăvesc (nu fac Covid-19). În Marea Britanie se estima în urmă cu o săptămână că cel puțin 100.000 de oameni au contactat virsul SARS-CoV-2, deși oficial abia astăzi sunt înregistrați aproape 35.000 de pozitivi.

Prin urmare aici este și diferența fundamentală dintre comunicatul real al NHS și traducerea incorectă făcută de Mediafax. În vreme ce NHS spune că au fost 2352 de decedați cu SARS-CoV-2 în organism, Mediafax transmite că au fost 2352 de decedați bolnavi de Covid-19 (primul fals) și mai mult, cărora Covid-19 le-a fost fatală (al doilea fals).

Așa arată dezinformarea de presă quality.

1 COMMENT

  1. Cam tot ce a apărut în presă ,,oficială”a fost o dezinformare, manipulare și minciună, dovadă fiind că nu se dezbate deloc explozia de morți subite la toate categoriile de vârstă, inclusiv la copii de 11, 13, 17 ani.
    De la ce o fi oare?Cumva de la temperaturi primăvăratice din ultima vreme?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here