Sunday, October 6, 2024
AcasăRecomandateDeșteaptă-te, Române! Pe tine!

Deșteaptă-te, Române! Pe tine!

2015 Colectiv

2015 Colectiv

În viață sunt momente când simți istoria. Se întâmplă uneori evenimente despre care știi că vor rămâne scrise în cărțile de istorie pentru că pur și simplu înseamnă mult prea mult. Este însă dureros să constați direct și brutal adevărul că istoria se scrie cu sângele nevinovaților și al eroilor fără voie. Căci sigur nici unul dintre cei care a ieșit la concertul din Colectiv din fatidica zi de 30 octombrie, nu s-a gândit vreo clipă ca se va sacrifica pentru a doua mare revoluție a României. Dar fi-va ea o revoluție cu adevărat?!

O dramă ca cea de la Colectiv cere întotdeauna vinovați, iar emoția cere răzbunare. Dar asta nu este suficient. Da, este impresionantă emoția din stradă. Da, este vibrantă solidaritatea și nevoia de a simți că faci parte dintr-o țară, dintr-o societate. Doar că fix aici este problema…

Da, i-ai alungat pe Ponta, pe Oprea și pe Piedone. Meritau! De mult! Și este extraordinar şi că, și cum ai făcut-o. Chiar prea elegant. Politicienilor trebuie să le fie frică de tine. Trebuie să știe oricând că dacă deraiază, îi vei da afară din funcțiile lor calde și pline de avantaje, chiar cu forța dacă va fi nevoie. Doar că dacă te oprești la politicieni, te minți singur. Și atunci tragedia celor de la Colectiv, drama polițistului Gigină, toate vor fi în zadar. Căci altele la fel de tragice le vor urma.

Incendiul de la Colectiv a fost picătura care a umplut paharul, dar a fost și o oglindă tăioasă pe care viața ne-a pus-o în față nouă românilor. Da, imaginea grotescă din oglindă este cea a societății românești. Oamenii nu au murit la Colectiv doar din cauza lui Ponta, a lui Oprea sau a lui Piedone. Și nici măcar doar din cauza clasei politice. Oamenii au murit la Colectiv din cauza faptului că România este o societate disfuncțională în ansamblul ei. Iar tu, tu nu trăiești într-o societate disfuncțională. Tu ești societatea disfuncțională. Și asta este adevărata problemă! Ești deci pregătit de adevărata revoluție, mult prea mult întârziată în România, aceea din mintea ta?!

Patronii de la Colectiv și Gabriel Oprea n-au făcut nimic din ceea ce nu faci și tu zilnic pe stradă. Doar că ei au făcut-o la alt nivel. Nu crezi? Gândește-te mai bine. Câte gesturi ilegale sau imorale faci zilnic, gândindu-te că sunt inofensive și oricum având întotdeauna o explicație perfectă pentru tine.

Să luăm de exemplu traficul rutier, locul în care se întâlnește întreaga societate și care este expresia perfectă a modului în care societatea românească de fapt nu funcționează. Zilnic în orele de vârf, dimineața și seara, blochezi intersecția. Știi că n-ai cum să avansezi și știi că-i vei bloca și pe cei de pe strada perpendiculară. Ba chiar există și o lege care îți interzice să blochezi intersecția sub o sancțiune chiar drastică. Și totuși nu-ți pasă. Intri în intersecția în care n-ai loc pentru că ”ai o urgență” și ”dacă nu mă bag eu, se bagă altul”. De fapt n-ai nici o urgență. Sau dacă ai nu este una reală, ci doar rezultatul unui prost management al timpului personal. Da, cei pe care i-ai blocat te vor claxona și tu îi vei privi tâmp și chiar revoltat, pentru că oricum la următoarea intersecție și ei vor face la fel. Vezi? Societate disfuncțională! În nici o intersecție nu e nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone. Ești doar tu cu românii tăi. Cei alături de care astăzi protestezi că vrei schimbare. Uită-te bine la ei. Probabil ieri i-ai înjurat în trafic.

Lista de nereguli în trafic comise în masă este nesfârșită. Nici nu știu care este mai gravă. Că depășești coloana pe linia de tramvai? Că vorbești non-stop la telefon în timp ce conduci mașina, ceea ce apropo e științific demonstrat că e mai grav decât dacă ai fi beat la volan? Și costă doar treizeci de lei un kit handsfree, dacă l-ai pierdut pe cel cu care a venit telefonul. Sigur, de fapt tu crezi că vorbitul la telefon la volan e o chestiune privată. Nu-ți dai seama că-i pui în pericol sau măcar că-i încurci pe ceilalți. Ei, așa gândeau și patronii de la Colectiv. Nu s-au gândit nici o clipă că lipsa instalației de stingere înseamnă punerea în pericol a vieții clienților. Ci doar că e o investiție tâmpită cerută de stat ca să poată lua pompierii șpagă când nu o ai. Vezi? La fel ca tine.

Dar cu parcarea cum stai? Este că parchezi neapărat la maxim 20m de unde ai treabă în oraș, chit că este ilegal. Ori chit că blochezi pe cineva. Normal, ai o explicație perfectă: ”stau numai cinci minute” și oricum te consideri civilizat pentru că ”am lăsat numărul de telefon în geam”. Ah, și neapărat, ai aprins avariile, deci te minți că ești cât se poate de în regulă. ”Păi ce să fac, dacă aici am treabă?” te vei întreba, asta deși știi că poți face multe. Poți lua un taxi, așa cum se întâmplă în țările civilizate, poți parca unde e legal, chiar dacă asta înseamnă la 200m de mai încolo, că mersul pe jos n-a omorât pe nimeni sau poți să renunți la mașină cu totul. Orice în afară de a-ți face tu ție o societate disfuncțională. Pentru că singura diferență între tine și Gabi Oprea este că el putea să-și comande coloană oficială și tu nu. Căci dacă ai putea, ai face-o. Ai toate explicațiile pregătite.

Nu te mai întreb de câte ori te-ai strecurat pe după câte o ambulanță care a făcut pârtie în trafic, ca să-i depășești pe doi trei de dinaintea ta. Ori de câte ori depășești pe dreapta. Ori de câte ori încalci semnificația benzilor rutiere. Nici nu-ți mai dai seama. Faci stânga de pe banda de dreapta și invers cu o nonșalanță totală. Și cu siguranță n-ai nici o problemă să parchezi pe locurile pentru pesoanele cu dizabilități, pentru că ”e loc de premiant” și oricum ”de unde să aibă handicapații bani de mașini”, nu?!

Ah, nu ai mașină. Ok, atunci precis ai ”motor”. O motocicletă din aia luată special cu tobă de peste 100 decibeli, pentru că așa-ți place ție, să te auzi și să știe toată lumea ce motor ai tu. Nu ți-a zis nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone să o turezi prin oraș, mai ales la 2 noaptea, ca să-i deranjezi pe toți și să trezești jumătate de cartier. Așa vrei tu, ”că e libertate”.

Nu ai nici motor? Atunci mergi cu metroul și în fiecare zi, la fiecare stație îți este imposibil să pricepi că întâi se coboară și pe urmă se urcă. Și că nimeni nu trebuie să stea în mijlocul ușii. Sau dacă nu mergi cu metroul, mergi cu autobuzul unde istoria se repetă. La metrou nu ai cum, dar în autobuz seara după opt și în week-end nu mai taxezi bilet ”că doar nu sunt controlori la ora asta”.

Ori poate ești pieton și atunci crezi că ai toate drepturile din lume. Nu doar că traversezi pe unde te taie capul ”că doar n-o să dea peste mine”. Dar de exemplu te poți opri oriunde în mijlocul trotuarului pentru că te-ai întâlnit cu cineva. Nu contează că e fix în singurul punct de îngustare al unei căi de acces. Tu acolo ai treabă. Ignori cu desăvârșire că în jurul tău sunt alte zeci sau sute de oameni care folosesc același trotuar. ”Să mă ocolească!” îți spui. Și din nou, vezi?! Societate disfuncțională! Din cauza ta! Nu ”a lor”.

Pentru că într-o societate civilizată fiecare este ATENT ÎN PRIMUL RÂND LA CEILALȚI să nu-i încurce. Știi care este rezultatul? Că TOȚI AU GRIJĂ SĂ NU TE ÎNCURCE PE TINE! În loc ca de tine să ai grijă doar tu, de tine au grijă toți. Asta înseamnă civilizație și societate funcțională! Ești capabil să faci această revoluție cu tine?

Dar asta nu e tot. Da, ai ieșit în stradă acum. Admirabil și sublim. Doar că acum e ceasul al cincisprezecelea, când deja treizeci de oameni au murit. Trebuia să fii ieșit demult și de multe ori. Trebuie să fii în stradă ori de câte ori ceva nu merge bine. Pentru că țara este treaba ta ZILNICĂ. La fel ca și familia, și țara tot a ta este, două zeci și patru de ore pe zi. Nu te ocupi, se duce de râpă. Și exact asta s-a întâmplat. Nu ”ei au făcut” ci ”ei au făcut pentru că tu i-ai lăsat”. Și i-ai lăsat pentru că și ei te-au lăsat pe tine într-o dulce complicitate.

A trebuit să moară un polițist ca să afli că rutierii din București nu mai sunt demult pe străzi pentru că sunt ocupați cu coloanele oficiale. Dar tu chiar n-ai remarcat că de aproape un an Poliția Rutieră nu mai apare în București decât atunci când trebuie să treacă o coloană oficială? Și că atunci apar pe principiul ”intersecția și polițistul”? Iar imediat după ce trece coloana oficială, toți dispar. Știi de ce n-ai remarcat? Pentru că ți-a convenit. Da, te-a deranjat că Oprea avea coloană oficială la restaurant, dar nu, nu vrei Poliția Rutieră pe stradă, pentru că nu vrei să te amendeze cu 1600 de lei că vorbești la telefon în timp ce conduci. Și nu vrei să-ți ia carnetul când ”furi” un roșu sau când nu le dai prioritate pietonilor. Complicitatea perfectă…

Apoi mai ții minte când plecai la munte și la mare în zilele de vot ”pentru că n-ai pe cine să alegi”. De ce nu erai în stradă atunci, tocmai pentru că n-aveai pe cine să alegi? Dizolvarea Parlamentului trebuia cerută în stradă A DOUA ZI după ce ai aflat că printr-o lege strâmbă s-a ajuns la 600 de parlamentari. Sau trebuia să stai în stradă până când se adopta legea votului prin corespondență. Ori ai uitat ce ai pățit chiar tu fix acum un an?!

Nu mai vorbesc de momentul în care ai aflat că o autostradă nouă se dărâmă. Trebuia să dărâmi și tu CNADNR-ul a doua zi. Și n-ai făcut-o. Doar te-ai întrebat revoltat pe Facebook ”cum e posibil”. Numai că share și like nu sunt suficiente pentru democrație și pentru o țară funcțională.

Acum doi ani, pe 19 noiembrie, în ziua inaugurării A1 Sibiu – Orăștie (fără celebrul Lot 3 atunci) organizam un protest pentru a cere construcția autostrăzii Sibiu – Pitești. Știi ce ar însemna o autostradă completă de la Nădlac la Constanța? Nu că ai ajunge mai rapid și mai sigur în vest, ci ar însemna dublarea salariului tău în câțiva ani! Și nu din mărinimia guvernului, ci dintr-o creștere sănătoasă dată de dezvoltarea economică antrenată de o asemenea coloană vertebrală a rețelei de autostrăzi. Protestul însemna să vii cu mașina la Sibiu, să pui un afiș în geam cu ”Vrem Autostrada A1 Sibiu – Pitești” și să dăm o tură pe autostrada nouă, în văzul presei și al politicienilor prezenți la tşiatul de panglică. Afișul ți-l dădeam noi. Tu plăteai doar benzina ta. Știi câte mașini am participat la protest? CINCI! Știi câte mașini de poliție – de la Poliția Sibiu, domnu’ Iohannis! –  au avut grijă să nu apărem în fața ochilor sensibili ai lui Ponta, Șova și… Iohannis? OPT! Mai știi ceva de autostrada Sibiu – Pitești?! Că de salariul tău știi singur că nu s-a dublat.

Și lucrurile merg mai departe. Te plângi, tot pe Facebook, că te-a înconjurat subcultura și pentru asta dai vina pe Dan Diaconescu, pe Capatos, pe Măruță. Ori pe pe Gherghe. Numai că nu ei promovează subcultura. Tu o promovezi, pentru că te uiți! Ei doar câștigă bani din apetitul tău pentru grobian și grotesc. Dacă tu nu te-ai mai uita, ei ar dispărea de pe sticlă, pentru respectivele emisiuni ar deveni nerentabile. Crezi că se schimbă cu ceva realitatea dacă la sondaje spui că te uiți doar la Discovery, chit că tu nu-l mai ai de doi ani în grila de posturi de pe cablu? Crezi că nu există ratinguri și profile de audiență care arată că șocant de multă lume educată se uită zilnic la Cruduța?!

Sigur, vei spune că și în occident există cancan. Da, dar nu există NUMAI cancan precum în România. Televiziunile au emisiuni de umor fin, cum România nu are, pentru că tu nu te uiți la ele. Te-ai afundat atât de mult în subcultură încât nu mai înțelegi glumele subtile. Și atunci te rogi de CNA să interzică niște emisiuni la care tu nu te poți abține să te uiți? Ești direct responsabil de subcultura care împresoară România, oricât de frumos ar fi protestul tău din stradă.

Ți-ai omorât singur valorile. Te uiți admirativ la împiedicații de la Steluța și la leșinații de la Dinamo, care nu-s în stare să câștige o partidă de fotbal serioasă și care nu e blat, nici dacă o joacă singuri. În schimb ignori cu desăvârșire sportivi adevărați, tot români de-ai tăi, care-ți fac cinste în lume. Trebuie să-ți spună englezii că ai echipă de rugby performantă, de exemplu. O echipă care se chinuie cu un buget jalnic, pentru că tu nu te uiți la rugby-ul românesc și atunci ei nu au sponsori, deci nu au bani. Dar fac performanță adevărată.

Apoi astăzi ai și tu un vârf în tenisul mondial: pe Simona Halep. Și când are o zi mai proastă sau poate o perioadă mai proastă, în loc să fii alături de ea la greu, la cât de mult ți-a făcut ea cinste, tu o critici. Și ai păreri radicale. Îi dai tu ei sfaturi superioare, deși tu n-ai putea să ajungi la performanța ei de până acum nici în zece vieți, nici dacă ți-ai propune. Știi, la banii pe care-i are ea acum, de mâine poate să nu mai fie româncă. Poate să devină brusc elvețiancă. Și atunci tot tu te vei întreba pe Facebook cum de a fost posibil așa ceva.

Țipai zilele acestea că „unde-s medicii?”. Păi sunt în Anglia, în Franța, în Germania și pe unde i-ai mai alungat tu când îi numeai șpăgari. Cei mai mulți dintre cei buni au plecat. Au mai rămas doar ultimii mohicani buni, atașați cumva de România și cei slabi, care încurcă diagnostice. Da, știu asta din cruntă experiență personală. Dar ce vroiai să facă cei care au plecat, după 25 de ani de școală? Să lucreze pe 1000-2000 de lei, în timp ce tu țipi să se ducă DNA-ul să-i ia? Nu mai bine muncesc ei pe 2-3-4.000 EUR pe lună fără stres?!

Iar plecările nu s-au terminat. Acum e rândul programatorilor. Vestul atrage cu miile, căci este o nouă perioadă de boom tehnologic, iar programatorii români sunt buni. Și nu, programatorii nu pleacă din motive financiare, pentru că o duceau bine și în România. Dar în occident o pot duce mult mai bine, dar mai ales mult mai bine într-o societate funcțională. Adică ceva ce acasă nu au. Zici că nu contează pentru tine, dar o să afli într-o zi că PIB-ul scade ori că nu mai crește la fel de repede pentru că munca lor înalt calificată cu mare valoare adăugată nu va mai contribui la PIB-ul României, ci la cel al Angliei, al Germaniei, al Franței, al Elveției. Iar salariul tău va evolua conform cu PIB-ului. Deja pe piața IT din România este criză de personal, pentru că programatorii români buni sunt produsul unei școli vechi și blamate tot de tine, o școală care punea mare accent pe matematică. O școală care nu mai este.

O chiar tu spui adesea că educația din România e la pământ. Sigur, e comod să dai vina pe Marga, pe Andronescu, pe Funeriu. Și au și ei partea lor mare de vină la haosul creat. Dar mare parte îți aparține. Pentru că atunci când un profesor cu vocație și interes încă, îi dădea copilului tău o notă proastă să-l mobilizeze, tu musai ”te duceai să rezolvi”. Și în loc să-ți pui copilul să învețe, îi explicai cât de inutilă e școala și cât de incompetent e profesorul. Și într-o zi profesorul respectiv a renunțat să-i mai pese. Sau a plecat din învățământ, sătul să mai suporte. Cine a distrus deci educația?!

Și așa a venit ziua în care ți-ai dat seama că în cel mai tragic mod corupția ucide. Da, corupția ucide și da, corupția este un pericol pentru siguranța națională. Pentru că cine vinde un permis pe 500 EUR, un aviz pe 5000 EUR și un contract cu statul pe 50.000 EUR, n-are nici un scrupul să vândă toată țara pe un diplomat cu 3 milioane de EUR, cu sau fără miros de Moscova. Dar, când pe tine te oprește radaraul sau te prinde controlorul fără bilet sau orice ți s-o mai întâmpla să fii sacționat, cine este primul care întreabă mieros și cu subînțeles ”n-am putea să ne înțelegem”? Negreșit, ai o explicație. ”N-aveai de ales” sau ”așa se face” ori ”trebuia să mă descurc cumva”. Doar că realitatea este că aveai de ales, numai că nu-ți conveneau consecințele legale ale propriilor fapte.

Te-a șocat acum că 30 de oameni au murit, pentru că au murit violent și toți odată. Căci altfel 30 de morți nu te șochează deloc. Săptămânal la nivel național mor cam 35 de oameni în accidente rutiere. Și nu le face nimeni doliu național. Lor li se mai adaugă încă vreo 20 de morți violente în diverse înjunghieri și topoare-n cap, de genul celor care se dau din plin la Știrile de la Ora 5, favoritele tale. Știu, nu te uiți pentru că-ți plac și pentru că dai curs apetitului pentru morbid, ci doar ca să fii informat și continuu șocat de ”ce se-ntâmplă în țara asta”. Deci cam 55 de morți violente PE SĂPTĂMÂNĂ pe care le ignori! Răniți? Cam 2-300. Tot pe săptămână! Ți se mai pare mare tragedia de la Colectiv? Înmulțește atunci cu 52 de săptămâni. Știi ce spunea Stalin? ”1 mort – o dramă. 100 de morți – o tragedie. 10.000 de morți – o statistică.”

Iar peste toate acestea, mai vine ciudata idee de-a dreptul comunistă, că statul trebuie să te apere. Nicăieri în lume statul nu apară indivizi. Este imposibil! Statul creează şi apară doar cadrul pentru funcționarea societății. În rest fiecare răspunde de el însuși. Tu trebuie să te aperi pe tine. Tu trebuie să ai grijă să nu ajungi în situații periculoase, nu statul. Tu, nu statul, trebuie să-ți dai seama dacă localul în care intri e o bombă sau este de calitate. Tu trebuie să știi singur să nu te duci la un spectacol de artificii de interior într-o sală cu 300 de oameni și cu un acces cât o ușă de apartament. Nu ți-e clar pericolul?!

Și știi ce e și mai tragic? Că oamenii ăia care cântau pe scenă la Colectiv erau arhitecți. ARHITECȚI, pricepi?! Adică fix oamenii care trebuie să ne spună ei nouă celorlalți, unde, câte și de ce se pun accesele de urgență la clădiri, în funcție de destinația spațiului și de numărul de persoane dinăuntru. Şi fix lor nu le-a sunat nici un semnal de alarmă atunci când au ales să cânte la Colectiv. Nici ei n-au văzut că nu sunt sprinklere. Nici ei n-au avut nici o problemă că sunt artificii de interior fără instalație PSI. Și cel mai trist este că au avut vocea rațiunii chiar între ei: soția toboșarului trupei a refuzat să participe la eveniment tocmai pentru că nu-i plăcea clădirea și îi era frică. N-a fost premoniție, a fost logică. Numai că tu, ca și ei, nu mai ții cont de logică.

Pentru că nu e nimic logic și rațional în faptul că spelunci ordinare precum Colectiv, Kulturhaus, Șurubelniță, Fabrica și multe-multe altele din toată țara să aibă succesul pe care-l au. Sunt jalnice, și totuși tu te duci la ele. Tu ești succesul lor. Cum la fel, te duci în Centrul Vechi din București, o altă bombă cu ceas. Ceas care într-o zi va suna. De ce te duci în Centrul Vechi? Ce anume nu știi? Că Bucureștiul este în zonă seismică? Este din Mezozoic! Dinozaurii au trăit cutremurele din Vrancea! Că sunt cutremure mari o dată la 35-40 de ani și că ultimul cutremur mare a fost acum 38 de ani? Că trei sferturi dintre clădirile din Centrul Vechi au bulină roșie?! Ce anume nu știi din toate astea? Sau le știi pe toate, dar ești convins că nu ți se va întâmpla ție și oricum nu azi. Plus că „în Centrul Vechi e prea mișto”, nu?! Ei, mișto a fost și la Colectiv.

Şi într-o zi va veni și cutremurul ăla mare. Și fie vei deveni și tu erou pe sub dărâmături, precum cei de la Colectiv, fie te vei întreba din nou revoltat pe Facebook ”dar cum a fost posibil”, ca și când tu n-ai avut nici o legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Și cineva iar va culege cu greu morții dintre fiare și moloz.

Nu crezi că nu se mai poate așa? Nu crezi că ceva trebuie cu adevărat să se schimbe fundamental în România?! Spui că ”vrei o țară ca afară”. Dar ești gata să te dai jos din mașină și să iei autobuzul pentru asta? Ești gata să nu mai ceri ”autostrăzi” prin orașe, ci să ceri din contră interzicerea traficului auto în centru, așa cum ”afară” se cere și se aplică de vreo 40 de ani?

Mă bucură de fiecare dată entuziasmul cu care toți ”vrem o țară ca afară”, dar la fel de mult mă revoltă de fiecare dată când îmi dau seama că la noi nu totul, dar mult prea multe sunt fix pe dos față de ”afară”. Și că nimic nu se schimbă în bine în societate. Și nu înțeleg de ce. Pe cuvânt că nu mă duce capul să pricep. Mă uit în occident și nu pricep de ce dracului la ei se poate ca în miez de Londra autobuzele să aibă doar două uși, nu trei ca la București și toată lumea să se urce doar pe la șofer unde își taxează biletul și să coboare doar pe la mijloc. Londra e de cinci ori cât Bucureștiul și transportul public este de zeci de ori mai folosit ca la București. Și totuși NIMENI nu încalcă această regulă de societate funcțională, nimeni nu se bulucește, nimeni nu se grăbește peste normele sociale. Iar dacă autobuzul este prea plin șoferul nu te mai lasă să te urci și nimeni nu se supără. SF, nu?! Ciudat, tot câte cinci degete la mâini și la picioare au și tot un singur cap, cam de aceeași dimensiune ca al nostru. Poți tu să-mi explici de ce la ei se poate și la noi nu?!

Să-ți mai dau un exemplu siderant. La Londra zilnic ți se face șanț pe creier cu o regulă de absolut bun simț și de mare eficiență în utilizarea scării rulante: pe dreapta scării se stă, pe stânga se merge. Pe fiecare scară rulantă scrie asta din doi în doi metri, iar la orele de vârf pe lângă asta mai apar și niște oameni ai metroului care dau obsesiv indicații: ”Stand on the right, walk on the left! Stand on the right, walk on the left!” Și toată lumea asta face pe scările rulante din toată Anglia: „stand on the right, walk on the left”. Este un reflex atât de tocit încât este de-a dreptul pavlovian: dacă ești pe o scară rulantă pe stânga imediat începi să mergi. Iar asta ajută enorm la fluența fluxurilor de călători. Plus că fiecare are astfel opțiunea să se comporte după caz: dacă se grăbește, atunci o ia pe stânga, dacă nu, atunci stă pe dreapta. Ei, cu tot acest reflex exarsat zilnic la exasperare, când am aterizat la Otopeni cu un avion plin de români, la prima scară rulantă aflată la nici 50m de când ne-am dat jos din avion, românii noștri s-au așezat de-a latul pe toată scara rulantă și n-a mai mers nimeni pe stânga. ”Stand on the right, walk on the left” s-a resetat brusc. România a fost mai tare ca Pavlov! E îngrozitor faptul că nici măcar românii care trăiesc ”afară” nu sunt în stare să importe civilizația în România nici măcar prin gesturile lor simple cotidiene.

Cândva mi s-a întâmplat și mie. Mă întorceam cu mașina de ”afară”, unde condusesem după toate regulile de circulație pe care le știu, ca la carte. Ciudat însă, abia intrat în țară la Nădlac, când încă nu exista autostrada, am și făcut o depășire pe dreapta. Aveam doar 200m de România în spatele meu. Am înjurat. M-am înjurat. I-am spus soției cu obidă: ”Uite sămânța de român”. Asta este cu adevărat trist, să te vezi în această oglindă.

Ceva e în neregulă cu noi. Nu cred că suntem mai necivilizați decât ceilalți, pentru că în țările altora știm să ne comportăm impecabil, semn că știm bine ce înseamnă să fii civilizat. Doar că la noi în țară alegem să ne comportăm a-social. Cam cum alegi să faci pe dos ce te-au învățat mama sau bunica, atunci când îți spuneau să nu intri încălțat în casă. Numai că noi nu doar că intrăm încălțați în casă, ci intrăm până în dormitor unde ne urcăm în picioare în pat, pentru că ”sunt la mine acasă și fac ce vreau”. Iar când asta se-ntâmplă la nivel de țară și de societate în ansamblu, atunci oamenii mor. Și asta nu mai poate să continue așa!

Așadar, dacă vrei să faci ceva, dacă vrei să se schimbe ceva cu adevărat în România, începe de astăzi cu tine. Fii tu de azi cetățeanul țării pe care ți-o dorești. Respectă-ți tu valorile țării și susține-le, nu le huli. Respectă tu educația și sănătatea. Nu mai promova tu la subcultura. Și toate celelate vor urma după asta. Dacă vrei cu adevărat o nouă revoluție, fă-o pe cea pe care nu ți-o poate confisca nimeni: Revoluția din tine!

Deșteaptă-te, române! Crede-mă, este demult timpul pentru asta…

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumos si corect comentariul.
    Pot da si eu numeroase exemple de nefunctionaritate a noastra.
    De exemplu: De ce oare este mai usor sa arunci, de la etaj pe strada, chistocul ( si mai ales nestins ) M-am pomenit o data ca imi luase parul foc de la un astfel de gest, mi-a ars si haina. Alta data mi-a cazut in fata de la un etaj, o mandrina. De ce trebuie sa arunci tot felul de resturi menajere pe spatiile verzi din jurul blocului? De ce nu mai salutam cand ne intalnim vecinii pe scara blocului? De ce trebuie sa ascultam muzica la volum maxim in apartamentul nostru? De ce nu dam locul, in tramvai, unei persoane cu un copil in brate, sau a unei persoane mai in varsta? De ce ni se pare “cool” sa vorbim injurios? De ce fumam in lift si pe casa scarii? Un vecin imi spune mereu ca nu trebuie sa dau eu zapada sau sa ingrijesc spatiul verde din curtea interioara a blocului pentru ca eu trebuie sa ma ocup mai mult de cercetare. Dar eu nu ma simt bine sa intru intr-o casa, in fata careia, este mizerie. Ce sa faca statul in aceste cazuri? Este adevarat ca ar fi bine sa aloce mai multe fonduri pentru educatie, dar noi ce pazim? Omul sfinteste locul. Daca Romania nu ne place inseamna ca noi nu suntem cum trebuie.
    Felicitari MIhai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Moartea de la vaccin pe Pericolul pe roți de fier – Epilog?
Moartea de la vaccin pe “Piața Unirii” – Pasajul Ucigaș
Moartea de la vaccin pe “Piața Unirii” – Pasajul Ucigaș
Mihai Alexandru Crăciun pe “Piața Unirii” – Pasajul Ucigaș
Mihai Alexandru Crăciun pe “Piața Unirii” – Pasajul Ucigaș
Mihai Alexandru Crăciun pe “Piața Unirii” – Pasajul Ucigaș
RADU LUIGI POPA pe Când nu știi că nu se poate
Mihai Alexandru Crăciun pe Gara Centrală București (II)
Mihai Alexandru Crăciun pe Gara Centrală București (II)
Mihai Alexandru Crăciun pe Gara Centrală București (II)
Constantinescu Stefanel pe Gara Centrală București (II)
Valentin pe D’ale lui Mitică
Adrian Andrei pe Bicicleta după ureche
Mihai Alexandru Craciun pe Un nou Aciliu la Bretea Mureșană
Mihai Alexandru Craciun pe Un nou Aciliu la Bretea Mureșană
Mihai Alexandru Craciun pe Un nou Aciliu la Bretea Mureșană
Calin Ungureanu pe Bicicleta după ureche
Mihai Alexandru Craciun pe Bicicleta după ureche
Mihai Alexandru Craciun pe Bicicleta după ureche
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
AIDENTIFAID CLIR APROCI pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Dumitriu Florin-Constantin pe Avioane și controlori de trafic
Marius Stefanescu pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Mihai Alexandru Craciun pe Avioane și controlori de trafic
Brad David Doru Ghe. pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Constantin Dejanovici pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Vagoanele pe care nu le-a uitat nimeni
Mihai Alexandru Craciun pe Un trotuar mult prea indepărtat
Mihai Alexandru Craciun pe Un trotuar mult prea indepărtat